Spondilolistezisul

SPONDILOLISTEZISUL apare prin fisurarea si fracturarea arcului posterior al vertebrei in raport cu corpul vertebral, rezultand alunecarea in fata sau in spate a unei vertebre fata de cea subiacenta. Poate aparea brusc, sau ca urmare a unor socuri, microtraume  repetate sau infectii (morbul lui Pott).

De cele mai multe ori, descoperirea este intamplatoare, radiologic, iar bolnavii pot avea afectiunea toata viata fara sa stie. Atata timp cat nu exista simptomatologie, se face profilaxie prin intarirea musculaturii spatelui.

Cu trecerea timpului, insa, pot fi afectate articulatiile fatetare, sunt antrenate si tractionate si structurile ligamentare si nervoase, ducand la aparitia durerii si a paresteziilor la nivelul membrelor. Localizarea cea mai frecventa este la nivel lombar si in special la nivelul vertebrei L5, din cauza solicitarii mecanice crescute.

Spondilolistezisul are 5 grade de stadializare:

  1. Gradul I – alunecarea vertebrei se face pe mai putin de 25% din suprafata superioara a vertebrei subiacente
  2. Gradul II – intre 25-50%
  3. Gradul III – 50-75%
  4. Gradul IV – 75-100%
  5. Gradul V – peste 100% ( spondiloptoza)

Tratamentul spondilolistezisului este antialgic si antiinflamator, iar cel curativ este exclusiv chirurgical. Din experienta noastra, nu spondilolistezisul in sine este cel care declanseaza durerea, ci modificarile adaptative ce pot fi tratate in clinica noastra prin tratament conservator, nechirurgical - naturist.

UNDE NE GĂSEŞTI


COLOANA MEDICALĂ este clinica de ortopedie şi vertebrologie unde sunt tratate nechirurgical şi naturist probleme ale aparatului locomotor - bazin, membre superioare, membre inferioare - hernii de disc, dureri de spate, precum şi cauzele acestora.Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești , nr. 26-28,
sector 1, Bucureşti

0740 100 080

0374 01 11 14

CONTACTEAZĂ-NE

Copyright 2015. Coloana medicală       Termeni şi condiţii